توضیحات
تکنولوژی آموزشی :از میان مواد آموزشی، آموزش ریاضیات به خاطر ماهیت انتزاعی و ذهنی که دارد، موثرترین ابزار در گسترش و پرورش ساختارهای منطقی و فرایندهای ذهنی است.
کتاب تکنولوژی آموزشی
آماده سازی ذهنی دانش آموزان برای درک برخی از مفاهیم ساده و اساسی ریاضی مقدماتی، ایجاد پرورش نظم فکری و درست اندیشیدن از طریق آشنایی با مفاهیم منطقی ریاضی، زمینه سازی برای استفاده از مفاهیم ریاضی در زندگی روزانه، منظم کردن دانستههای مختلف و متفرق و بازسازی آنها، بالا بردن توان دانش آموزان در انجام دادن فعالیتها و محاسبات ساده و شفاهی ریاضی، پرورش قوای ذهنی و هماهنگی بین این فعالیتهای ذهنی میباشد.(کتاب تکنولوژی آموزشی)
اهمیت طراحی آموزشی در مدارس چیست
بنا بر این با توجه به اهمیت طراحی آموزشی در رسیدن به نتایج مطلوب یادگیری و با نظر به اینکه دوام یادگیری از هدفهای بسیار مهم برنامههای آموزشی است.
و دست یابی به این هدف نیز همچون سایر هدفها بدون طراحی دقیق آموزشی امکان پذیر نیست، دراین کتاب سعی شد تا تأثیر طراحی مرکز یادگیری جبرانی به روش مشارکتی بر یادگیری و یادداری در درس مفهوم کسر بررسی شود.(کتاب تکنولوژی آموزشی)
منظور از یادگیری فرایند طراحی آموزشی چیست
هرالگوی طراحی آموزشی باتوجه به اصول مورد تاکید خود تاثیرهای متفاوتی بر میزان یادگیری و دوام آن دارد. منظور از یادگیری درحقیقت فرایند ایجاد تغییرات نسبتاً پایدار درتوان رفتاری (بالقوه) براثر تجربه است (سیف، ۱۳۸۶).
طول مدت یادداری نیز به توانایی در یاد نگه داشتن مطالب خوانده شده پس از گذشت مدت زمانی ازمطالعه آن گفته میشود (سراجی، ۱۳۸۲).
طراحی آموزشی زمینه را برای یادداری آنچه که یاد گرفته شده فراهم میکند (گانیه، ۱۳۷۳). امروزه بسیار مشاهده میشود که دانش آموزان در کسب قابلیتها و مهارتهای انتقال پذیر به زندگی واقعی شکست میخورند، محتوای دروس را کمتر درک میکنند.
علت این پدیده چیست؟ باید به این نکته توجه داشت که امروزه دانش آموز دریک وادی برهوت نیست که به دنبال دانش بگردد، او دراقیانوسی از اطلاعات شناور است.
معلم دیگر برکهی آبی دربیابان محسوب نمیشود، او نیز مسافری در همان قایق دانش آموزان است که باید به آنها کمک کند تا اطلاعات را درجه بندی کرده و از آنها معنا بسازند (بیابانگرد، ۱۳۸۴).
کیفیت تدریس و چگونگی ارائه درس
با این توصیف و با مروری بر تاریخ تعلیم و تربیت در مییابیم که یادگیری و آموزش از دغدغههای اصلی ذهن متخصصان تعلیم و تربیت است. پژوهشهای زیادی نشان دادند که یکی از عوامل تأثیر گذار بر یادگیری و یادداری یادگیرندگان، کیفیت تدریس و چگونگی ارائه درس است (بیرمی پور ولیاقت دار، ۱۳۸۸).
کمبود معلمان با صلاحیت و آشنا با مسائل آموزشی و ویژگیهای فراگیران دورههای تحصیلی، محدودیتهای کتب درسی و فقدان جذابیتهای علمی – هنری در طراحی و تهیهی آنها، عدم آشنایی معلمان با الگوهای طراحی آموزشی و در نتیجه ارائه غیر اصولی آموزش، محدود بودن طرحها و پروژههای جدید و ابتکاری و دهها مشکل و مساله دیگر را میتوان از ویژگیهای بارز آموزش وپرورش در بسیاری از کشورهای دنیا دانست (بولند ۱۳۸۵).(کتاب تکنولوژی آموزشی)
انگیزش به چه معنی می باشد
انگیزش پدیدهای است ذاتی که تحت تأثیر چهار عامل، یعنی موقعیت (محیط ومحرکهای بیرونی)، مزاج (حالت و وضعیت درونی ارگانیزم)، هدف (هدف رفتار، منظور وگرایش) و ابزار (ابزار دست یابی به هدف)قرار دارد.
انسانها برای دستیابی به اهداف، نیازها وغرایزخود انگیزش لازم را کسب مینمایند. درخصوص دانش آموزان، انگیزه پیشرفت تحصیلی، از اهمیت خاصی برخوردار است.
با این انگیزه، افراد تحرک لازم را برای به پایان رساندن موفقیت آمیز یک تکلیف، رسیدن به هدف دستیابی به درجه معینی از شایستگی درکار خود دنبال میکنند.
تا بالاخره بتوانند موفقیت لازم را در امر یادگیری وپیشرفت تحصیلی کسب نمایند (سید محمدی، ۱۳۸۷). بنابراین میتوان گفت انگیزش دلایل رفتار افراد را نشان میدهدومشخص میکندکه چرا آنها به روش خاصی عمل میکنند.رفتار دارای انگیزه رفتاری با انرژی، جهت دار ودنباله دار است (امیدیان، ۱۳۹۰).
اهداف اساسی نظام آموزشی
یکی از اهداف اساسی نظام آموزشی، تسهیل یادگیری وسپس به کار بستن آن در تمامی زمینههاست. نظام آموزشی ما برآموزش محتوای خاصی تاکید دارد و همچنین شیوههای ارزشیابی درمدارس کشورما وابسته به محفوظات، نه دانش واطلاعات آموخته شدهی پیشین است.
و این امر منتج به تربیت افرادی شده که امروزه- یعنی درعصر اطلاعات و نبرد اندیشهها- نتواند متناسب عمل کند و همگام با این تحول، پیش رود. (کتاب تکنولوژی آموزشی)
دریادگیری که تغییرات نسبتاً پایدار در رفتار بالقوهی فرد است و درنتیجهی تمرین و همراه با تقویت حاصل میشود، تجارب یادگیری را باید چنان طراحی نمود که بتوان به سطوح بالای حیطهی شناختی، که یکی تفکر انتقادی – تحلیلی و دیگری خلاقیت است، دست یافت.
روشهای مختلف آموزشی و رسانههای متنوع
استفاده از روشهای مختلف آموزشی و رسانههای متنوع، تاحدی این هدف را تسهیل ساختهاند. یکی از یافتههای جالب روانشناسی این است که هرگاه در یادگیری یک موضوع دو حس یا بیشتر شرکت داشته باشند، فراموشی مطالب آموخته شده کمتر اتفاق میافتد (شعاری نژاد، ۱۳۷۴).
از این رو، روشهای تدریس نیز باید همپای سبکها و روشهای یادگیری پیش روند تا بتوانند آموزشی ثمربخش را ارائه دهند. روشهای تدریسی که اصولاً حواس مختلف فراگیر را درجریان آموزش به کار میگیرد، یادگیری را سادهتر کرده و میزان آن را افزایش میدهد.(کتاب تکنولوژی آموزشی)
آنچه که باید بدان توجه نمود این است که فراگیران شاید بتوانند مطالب ارائه شده را به راحتی و درمدت زمان کوتاهی بیاموزند، اما اینکه این مطالب تا چه مدت در ذهن آنها باقی بماند.
و به آنها این امکان را بدهد که در موقعیتهای مختلف از آن بهره گیرند، جای تأمل دارد. به عبارتی توجه به یادگیری و یادداری باهم، در عرصهی آموزش امری ضروری است. (براتی، ۱۳۹۰).
بنابراین نظام آموزشی ما برخلاف روند کنونی، دراتخاذ روش تدریس متناسب، نه تنها باید به یادگیری فراگیران توجه نماید، بلکه در کنار آن، یادداری را هم نباید نادیده بگیرد.
منظوراز انگیزش پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان چیست
منظوراز انگیزش پیشرفت تحصیلی میل به اشتیاق برای کسب موفقیت و شرکت فعالیتهایی است که موفقیت درآنها به کوشش و توانایی شخصی وابسته است (سیف، ۱۳۸۶). تکنولوژی آموزشی شاخهای از علوم تربیتی است که هدف نهاییاش تعمیق، تسهیل و تسریع یادگیری، دوام بخشیدن به یادگیری (یادداری) و افزایش انگیزش پیشرفت است.(کتاب تکنولوژی آموزشی)
براون معتقداست که تکنولوژی آموزشی فراتر از کاربرد ابزار و وسیله است. آن در واقع روشی نظام- مند از طراحی، اجرا وارزشیابی کل فرایند تدریس ویادگیری است.
براساس اهداف معین، مبتنی برتحقیقات درزمینه ی یادگیری انسانی وعلوم ارتباطات وبا بهره گیری از تلفیقی از منابع انسانی وغیر انسانی به منظور ایجاد یادگیری اثربخشتر میباشد (علی آبادی، ۱۳۷۴). یکی از ارکان اصلی تکنولوژی آموزشی، طراحی آموزشی است.
ارتباط تکنولوژی آموزشی و طراحی آموزشی
در واقع ارتباط تکنولوژی آموزشی و طراحی آموزشی یک ارتباط کل وجزء است. طراحی درلغت به معنای اختراع کردن، اندیشیدن یا تنظیم یک نظریهی ذهنی، ترسیم، اختصاص دادن یا به کارگیری منابع برای دست یابی به یک هدف و سرانجام تهیه یک نقشه کاری برای حصول آنچه که از پیش تعیین شده است (اسمیت و ارگان ۲۰۰۵).
طراحی آموزشی زمینه را برای یادداری آنچه که یاد گرفته شده فراهم میسازد (نجفی زند، ۱۳۷۳). غالباً در تمامي مدارس كشور هنوز آموزش به شكل سنتي است.
يعني به جاي دانش آموز محوري، معلم محوري است و اين معلم است كه بايد تمامي اطلاعات را به دانش آموزان ارائه دهد در اين روش دانش آموزان به صورت منفعلانه عمل میکنند.
اين رويكرد درست مخالف روش يادگيري مشاركتي است و يادگيري مشاركتي يكي از الگوهاي نوين يادگيري و ياددهي است.(کتاب تکنولوژی آموزشی)
كه ميتواند محيط آموزشي را به گونهاي سازمان دهد كه هم بر توانش شناختي و هم بر ويژگيهاي عاطفي فراگيران تاثيرات مثبت و سازندهاي بر جاي بگذارد.
يادگيري مشاركتي روابط بين دانش آموزان
روش يادگيري مشاركتي روابط بين دانش آموزان نژادهاي مختلف را در كلاسهاي مختلف بهبود ميبخشد. همچنين اين روش موجب بالا رفتن سطح عزت نفس و ساير ويژگيهاي عاطفي مثبت در دانش آموزان ميشود (سيف، ۱۳۸۰).
توسعه تکنولوژی آموزشی چند رسانهای و سیستمهای فرارسانه ای کامپیوتری ونیز افزایش علاقه به آموزش انفرادی و آموزش در قالب گروههای کوچک منجر به ایجاد محیطهای یادگیری خاصی شد که عموماً مرکز یادگیری گفته میشود.
بنا به تعریف ”مرکز یادگیری جایی است که افراد میتوانند به آن مراجعه کنند و اطلاعات و مهارتهای خود را از طریق مراجعه به مواد و منابع متنوع یادگیری و از مشاوره و راهنماییهای موجود در این مرکز بهبود بخشند. این در واقع نوعی خود گستری و یادگیری خودگردان محسوب میشود که براساس نیازهای آنی فرد در هر لحظه در فرایند زندگی و کار ممکن است پیش بیاید.
خواه این کار از طریق امکانات و تسهیلات یادگیری الکترونیکی صورت پذیرد و خواه از طریق مراجعه به مراجع و منابع دیگر یادگیری که از طریق مشاوره و راهنماییهای موجود در این مرکز میسر میشود (اسکات، ۱۹۹۷).(کتاب تکنولوژی آموزشی)
انگیزش تحصیلی دانش آموزان
عوامل زیادی بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان تأثیر گذار است. نتایج پژوهشهای انجام شده دربارهی تأثیر آموزش راهبردهای یادگیری ومطالعه نشان میدهد که این راهبردها قابل آموزشاند وهم آموزش آنها موجب بهبود یادگیری وپیشرفت تحصیلی یادگیرندگان میشود (سیف، ۱۳۸۱).
بسیاری از نظریهها که هوش واستعداد ذاتی را عامل یادگیری میدانستند تحت تأثیر نظریات جدید روانشناسی پرورشی کمرنگ شدهاند.
این نظریات جدید که نظریه خبر پردازی هم جزو آنهاست اعمال شناخت وفراشناخت را عامل مهم در یادگیری میدانند و روی هوش واستعداد ذاتی تاکید کمتری دارند. (زنگنه، ۱۳۹۱).
به طور کلی افراد دارای انگیزهی پیشرفت احساس میکنند که بر زندگیشان مهارت دارند و ازآن لذت میبرند. آنها سعی میکنند عملکرد خود را بهبود بخشند و ترجیح میدهند کارهایی انجام دهند که چالش برانگیز باشد و به کارهایی دست میزنند که ارزیابی پیشرفت آنان امکان پذیر باشد (طالب لو وهمکاران، ۱۳۸۱).
مک کللند که پژوهشهای گستردهای را دربارهی انگیزهی پیشرفت درکشورهای مختلف انجام داده است، اظهار میدارد که انگیزهی پیشرفت، در تحول وتوسعه ی اقتصادی کشورها نقش اساسی به عهده دارد؛ زیرا مردم کشوری که دارای انگیزهی پیشرفت بالایی هستند.(کتاب تکنولوژی آموزشی)
پیوسته در پی یافتن راهها و روشهای انجام بهتر کارها میباشند (عریضی و عابدی، ۱۳۸۲). درآموزش وپرورش آن چه که معلمان با آن مواجهاند.
این است که دانش آموزان روحیه و نگرش مثبتی به یادگیری ندارند و ریشهی آن را باید در متغیرهای تاثیرگذار در فرایند یادگیری – یادداری جستجو کرد که انگیزهی پیشرفت در درس ریاضی و مبحث کسرها یکی از آنهاست.
عواملی که در آموزش وپرورش دخالت میکنند
معلمان، در رقابت با عواملی که در آموزش وپرورش دخالت میکنند از قبیل: فناوری روز، جذابیت و کارایی ومرتبط بودن با مسائل واقعی زندگی عقب مانده؛ لذا دانش آموزان به چیزهایی رو میآورند که به نظر خودشان، با ارزشتر است. (فولادی، ۱۳۸۹).
درحال حاضر، از آنجایی که رویکرد حاکم بر نظام آموزشی کشور عملکرد نگروخروجی محور است، به کارگیری مراکز یادگیری به ویژه مراکز مبتنی بر یادگیری جبرانی در قالب سیاستهای قانونی به کار گرفته نشده است.
به همین دلیل، میزان ریزش تحصیلی در محیطهای آموزشی کشور بیش از ده درصد وهزینه ی تکرار پایه، افزون بر هزارمیلیارد ریال است (افضل نیا، ۱۳۸۴). بسیاری از دانش آموزان در مقاطع مختلف تحصیلی هنوز یاد نگرفتهاند که چگونه یاد بگیرند.(کتاب تکنولوژی آموزشی)
آموزش چگونه یادگرفتن که مشتمل بر آموزش راهبردهای شناختی و فراشناختی است، باید درسالهای اولیه تحصیل نهادینه شود تا دیگر مقاطع را تحت شعاع قرار دهد.
استفاده از فن آوریها به دلیل تخصصی بودن حوزه کاری، تعیین کننده موفقیت در رسیدن به اهداف آموزش وپرورش است.
در سالهای اخیر پژوهشگران در صدد هستند تا راهبردهای جدیدی برای دانش آموزان دیر آموز به کمک طراحی مراکز یادگیری ارائه دهند ودر جهت بهبود این دسته از دانش آموزان گام بردارند. (لشکریان، ۱۳۹۳).
یکی از راهبردها برای ایجاد و بالا رفتن انگیزش پیشرفت و رسیدن به یادگیری مطلوب استفاده از طراحی مرکز یادگیری جبرانی میباشد.
زیرا این محیطها، یادگیری متنوع، واقعی وقابل پیش بینی برای این دسته از دانش آموزان ایجاد مینماید. اگرآموزش کسر درمرکز یادگیری جبرانی سبب بهبود یادگیری – یادداری و انگیزش پیشرفت تحصیلی فراگیران شود.
از این رو ضرورت برنامه ریزی بهتر و رفع نقاط ضعف و نقایص طراحی آموزشی آموزش کسر آموزگاران را درجهت استفاده بهتر و بیشتر از این مهارتهای آموزشی در مدارس و کلاسهای درس یاری نمود.
موسسه پیشگامان مسیر دانش ، خدمات چاپ کتاب، چاپ کتاب دانشگاهی، چاپ کتاب انگلیسی
تبدیل پایان نامه به کتاب، … را با کیفیت بالا و به صورت تضمینی انجام می دهد.
جهت ثبت سفارش و مشاوره رایگان با شماره های ذیل تماس حاصل فرمایید
کارشناسان ما در اسرع وقت ، با شما تماس حاصل می نمایند.
۰۲۱۶۶۹۱۶۳۷۱
۰۹۱۰۹۴۹۰۷۵۳