توضیحات
بهبود بهریستی روانشناختی بیماران سرطانی :سازمان سلامت جهانی[۱] (who، ۲۰۰۴، ۲۰۰۱)، سلامت را به عنوان «حالتی از بهزیستی کامل جسمی، ذهنی و اجتماعی و نه صرفا غیاب بیماری» تعریف میکند.
این سازمان، سلامت روانی رانیز به عنوان «حالتی از بهزیستی که درآن فرد تواناییهای خود را میشناسد، میتواند با فشارهای روانی بهنجار زندگی کنار آید، به نحو پرثمر و مولدی کارکند و برای اجتماع خویش مفید باشد» تعریف میکند.(کتاب بهبود بهریستی روانشناختی بیماران سرطانی)
کتاب بهبود بهریستی روانشناختی بیماران سرطانی
به رغم تأکید تعاریف فوق برابعاد مثبت، غالبامتخصصان سلامت به قدری بر مشکلات افراد دچار بیماری روانی متمرکزند که نیازهای افراد سالم را فراموش میکنند. در واقع آنچه از سلامت روانی در اذهان جا افتاده، یک مفهوم روان پزشکی است که فرد را از لحاظ روان شناختی، بیماریا سالم میپندارد.
سلامت روانی مانند بیماری روانی به عنوان مجموعه ای متشکل از نشانههای مختلف در نظر گرفته میشود (کیز[۲]، ۲۰۰۳). بهزیستی روان شناختی، یکی از نشانههای سلامت روانی است که در شکوفایی و بهبود کیفیت زندگی افراد، تأثیربسزایی دارد.
میزان رضایت از زندگی، درافرادی که ازسطوح بالای بهزیستی روان شناختی برخوردارند
میزان رضایت از زندگی، درافرادی که ازسطوح بالای بهزیستی روان شناختی برخوردارند، در مقایسه با کسانی که در سطوح پایین بهزیستی روان شناختی هستند، بسیار بیشتر است.
طبق تعریف سازمان سلامت جهانی (who، ۲۰۰۱، ۲۰۰۴)، یکی از ابعاد مهم سلامت، سلامت روانی افراد است. کسانی که یک دوره سخت بیماری، مانند سرطان را پشت سر گذاشته اند واکنون دوران پس از بیماری راسپری میکنند در شرایط سخت روانی به سرمیبرند.
تشخیص سرطان، پیامدهای روانی
تشخیص سرطان، پیامدهای روانی شدیدی برای بیماران (سارافینو[۳]، ۱۹۹۴؛ کامپبل[۴]، ۱۹۹۹) و همچنین خانواده هایشان (وچنا[۵]، ۱۹۹۷؛ هافمن[۶]، میچل[۷]، ۱۹۹۸؛ چان و چانگ[۸]، ۱۹۹۹) دارد. بررسیها نشان میدهند که این بیماران در معرض شدید فشارهای روانی بوده که خود میتواند اختلالات روانی و اجتماعی را در زندگی آنان ایجاد نماید.(کتاب بهبود بهریستی روانشناختی بیماران سرطانی)
ایروین (۱۹۹۱)، اسکین[۹] (۱۹۹۴) و اسکوور[۱۰] (۱۹۹۵) نشان دادند که ۲۰ تا ۳۰ درصد افراد مبتلا به سرطان، به علت عدم سازگاری با بیماری خود دچار مشکلات روانی شده و در زندگی خانوادگی خود احساس از هم گسیختگی مینمایند (تریف و دونوهه[۱۱]، ۱۹۹۶).
استرسهای ناشی از عدم تطابق با بیماری
روان شناسان معتقدند زمانی که فرد در مواجهه با بیماری و مسایل مربوط به آن، نیازمند کمک و غلبه بر مشکلات و استرسهای ناشی از عدم تطابق با بیماری ونیز مسایل مربوط به محیط خانواده و جامعه میباشد، درمان روانی _ اجتماعی برای وی ضروری است. در حالیکه به نظر میرسد بیشتر مراقبتهای انجام گرفته از مبتلایان به سرطان نیازهای جسمی آنان را برآورده میکند و به نیازهای روانی این افراد کمتر توجه میشود.(کتاب بهبود بهریستی روانشناختی بیماران سرطانی)
این افراد، مانند همه انسانها، به موازات نیازهای جسمی نیازهای روانی فراوانی هم دارند که به آنها بی اعتنایی میشود.
مشکلات آنان بسیار متنوع است، از مسایل فردی و خانوادگی گرفته تا مشکلات اجتماعی و اقتصادی ودراین راستا بهزیستی روان شناختی افراد مورد بی توجهی خاص قرار دارد.
بهزیستی روان شناختی، به تجارب و عملکرد بهینه روان شناختی اشاره دارد.
طبق دیدگاه راین ودسی[۱۲] (۲۰۰۱)، دو رویکرد عمده، در تعریف بهزیستی وجود دارد:
لذت گرایی وفضیلت گرایی
بر این اساس لذت گرایی شامل شادکامی ذهنی و لذت و اجتناب از درد میباشد. در مقابل، فضیلت گرایی بیان میکند واژه بهزیستی هنگامی ارزشمند است که با شادکامی صرف فاصله داشته باشد. روان شناسان معتقدند، مفهوم اصلی بهزیستی بالفعل شدن توان بالقوه فرد درفرآیند ادراک خودمی باشد.
به طورکلی در روان شناسی بالینی، رویکرد فضیلت گرایی به دلیل ارتباط با توان بالقوه انسانی و نیرومند ساختن او، امکان پذیرتر به نظر میرسد.
در این راستا ریف و سینگر (۱۹۹۵)، شش عامل را به عنوان مؤلفههای سازنده بهزیستی روان شناختی معرفی میکنند که شامل بعدهای تسلط بر محیط، رشد فردی، زندگی هدفمند، خودمختاری، پذیرش خود و روابط مثبت با دیگران میباشد.(کتاب بهبود بهریستی روانشناختی بیماران سرطانی)
به نظر میرسد شرایط زندگی افراد بهبود یافته از سرطان به گونه ایست که عوامل بهزیستی روان شناختی را دچار اختلال میکند.
اهمیت مداخلات روان درمانی
با توجه به مسایل مطرح شده، اهمیت مداخلات روان درمانی در کاهش اثرات و پریشانیهای عاطفی و روانی افراد درمان یافته از سرطان، بیشتر احساس میشود.
چنین مداخلاتی، علاوه بر کاهش استرس ناشی از درمانهای طولانی مدت میتواند در بهبود بهداشت روانی خانواده و به تبع آن تک تک افراد جامعه، نقش بسزایی داشته باشد.
در این راستا، درمانهای شناختی _ رفتاری بر کاهش اضطراب و افسردگی، افزایش کیفیت زندگی و بهزیستی روان شناختی افراد درمان یافته از سرطان مؤثرند. طرح واره درمانی یانگ که شیوه جدیدی در درمان اختلالات روانی است، بر پایه درمانهای شناختی _ رفتاری استوار است.
این نوع درمان، با آموزش فرد برای شناخت طرح وارههای ناسازگار اولیه که از زمان کودکی تا کنون با خود همراه داشته است و بهبود این طرح وارهها به سوی طرح وارههای کارآمد تر، به فرد برای رسیدن به سلامت روانی و بهزیستی روان شناختی کمک میکند.(کتاب بهبود بهریستی روانشناختی بیماران سرطانی)
موسسه پیشگامان مسیر دانش ، خدمات چاپ کتاب، چاپ کتاب دانشگاهی، چاپ کتاب انگلیسی
تبدیل پایان نامه به کتاب، … را با کیفیت بالا و به صورت تضمینی انجام می دهد.
جهت ثبت سفارش و مشاوره رایگان با شماره های ذیل تماس حاصل فرمایید
کارشناسان ما در اسرع وقت ، با شما تماس حاصل می نمایند.
۰۲۱۶۶۹۱۶۳۷۱
۰۹۱۰۹۴۹۰۷۵۳