چاپ دیجیتال چیست؟ چاپ دیجیتال یکی از روش های تبدیل تصاویر دیجیتال به محصولات چاپی است.این روش معمولا شامل چاپ حرفه ای در تیراژهای کم تعداد توسط نشر رومیزی و دیگر منابع دیجیتال است که بوسیله چاپگرهای لارج فرمت و یا چاپگرهای لیزری و جوهرافشان حرفه ای انجام می شود.
چاپ دیجیتال دارای هزینه بیشتری برای چاپ هر صفحه در مقایسه با روش های سنتی مثل چاپ افست است ولی این قیمت بالاتر معمولا با صرفه جویی در هزینه های دیگری که در تهیه پلیت های چاپ انجام می شوند برای تیراژه یا کم تعداد جبران می شود.
این روش امکان چاپ بلافاصله پس از تقاضا در تیراژ محدود را فراهم می آورد و امکان تغییر تصاویر و محتویات صفحه(اطلاعات متغیر) در هر برگ چاپی را در اختیار می گذارد.
صرفه جویی در نیروی انسانی و توان رو به گسترش ماشین های چاپ دیجیتال در بالا بردن کیفیت،پایین آمدن هزینه تمام شده هر برگ چاپی و بالا رفتن تیراژ به این معناست که چاپ دیجیتال در حال رسیدن به نقطه رقابت با چاپ افست و حتی پیشی گرفتن از آن است.
پس به طور کلی می توان گفت که چاپ دیجیتال نوعی چاپ است که در آن بجای بهره گیری از دستگاه ها و ماشین آلات دستی و نیمه اتوماتیک افست از دستگاه ها و ماشین آلات دیجیتال و تمام اتوماتیک استفاده می شود و موجب کاهش بسیار زیاد در زمان چاپ و همچنین بالا رفتن کیفیت چاپ می شود گفتنی است که در روش چاپ دیجیتال کیفیت بدست آمده به مراتب بالاتر از چاپ افست می باشد.
در حال حاضر منظور از چاپ دیجیتال در بازار چاپ،عمدتا چاپ تونری با استفاده از انواع چاپگرهای لیزری حرفه ای بر روی انواع کاغذ است.
تفاوت های اساسی چاپ دیجیتال با دیگر روش های چاپ
چاپ دیجیتال به طور اساسی با روش های چاپ دیگر مانند افست،فلکسو و گراور متفاوت است.
این تفاوت از زمانی آغاز می شود که محمل یا واسطه چاپی در این شیوه حذف شده و تشکیل تصویر برای هر نوبت چاپ،مستقل از نوبت قبلی و بعدی خود انجام می شود.
حذف واسطه های چاپی علاوه بر کاهش هزینه و زمان آماده سازی،مفهوم و قابلیت های جدیدی برای چاپ دیجیتال ایجاد می کند که به طور عمده در روش های دیگر موجود نیست.
در چاپ های تیراژ بالا،چاپ عرفی(Conventional) محمل چاپی تولید می شود و کپی های متعددی از آن نمونه و مشابه هم چاپ و برای ایجاد تصاویر مختلف یا تغییرات آن به محمل های چاپی جدید نیاز دارد،لازم به ذکر است که در روش دیجیتال بعد از تهیه فایل چاپی و چاپ آن برای کپی کردن نمونه بعدی،تمام کار نیاز به بازسازی دوباره دارد که به چاپ برسد.
پس ایجاد تغییرات در کپی جدید امکان پذیر می باشد.قابلیت های چاپ دیجیتال با دیدگاه چاپ های عرفی و پرتیراژ متفاوت است که می تواند مکمل این روش ها باشد.
تفاوت اصلی چاپ دیجیتال با روش های سنتی
تفاوت اصلی بین چاپ دیجیتال و روش های سنتی چاپ مثل لیتوگرافی و چاپ افست،فلکسوگرافی،گراور،یا لترپرس دراستفاده نکردن از پلیت های چاپ است که در نتیجه مراحل آماده سازی پیش از چاپ سریع تر و ارزان تر هستند.
مرسوم ترین روش ها شامل چاپگرهای جوهرافشان و لیزری هستند که پیگمنت یا تونر را بر روی زمینه های متنوعی همچون کاغذ،کاغذ عکاسی،کانواس یا بوم،چوب،فوم،شیشه،سنگ و… می نشانند.
در بیشتر فرآیندهای چاپ دیجیتال جوهر یا تونر همچون روش های سنتی در داخل کاغذ نفوذ نمی کنند بلکه لایه نازکی بر روی سطح تشکیل می دهند و در برخی سیستم ها ممکن است برای تثبیت آنها بر روی زمینه از مواد اضافی و پوششی که توسط فرآیندهای حرارتی یا تابش یووی افزوده می شوند نیز استفاده گردد.